preloader

Kako izabrati odgovarajućI krevet za vašeg psa

Krevet je ključni deo opreme za svakog kućnog ljubimca. Uz brzi razvoj industrije opreme za ljubimce, izbor je sada širi i raznolikiji nego ikad.
Dakle, kako pronaći najbolje rešenje za Vašeg psa? Tu smo da Vam pomognemo. Ovde ćemo govoriti o dva najosnovnija kriterijuma koje bi vlasnici pasa trebalo da imaju u vidu pri kupovini kreveta za psa.

Veličina kreveta

Zvuči očigledno, zar ne? Većina vlasnika pasa ne obraća pažnju upravo zato što se čini toliko očiglednim. Ovde Vam dajemo vodič veličina kreveta u odnosu na težinu rase pasa.
S – 40x55cm, za pse kilaže do 9kg, poput maltezera, ši-cua, mopsa, čivave i sl.
M – 55x75cm, za pse kilaže do 18kg, poput korgija, koker španijela, francuskog buldoga, bigla i sl.
L – 70x95cm, za pse kilaže do 32kg, poput labradora, zlatnog retrivera, pit bula, buldoga i sl.
XL – 85x115cm, za pse kilaže do 40kg, poput dalmatinca, nemačkog ovčara, boksera, aljaskog malamuta i sl.

Materijal

Sledeća stvar koju bi trebalo imati u vidu je materijal od kog je napravljeno punjenje i presvlaka. Razmislite o potrebama Vašeg psa i o održavanju kreveta. Ukoliko Vaš pas ima običaj da žvaće nameštaj, možda bi trebalo izabrati manje udoban, ali izdržljiviji materijal. Najpopularniji izbori za presvlaku kreveta su, na primer, teksas-platno, pamuk, vuna, poliester i veštačka koža. Teksas-platno i poliester su najteži za žvakanje od navedenih. Oba izgledaju izuzetno moderno i jednostavni su za pranje. Poliester je naročito teško isflekati i lepo miriše. Veštačka koža je sledeća najizdržljivija opcija, premda je udobnija od prethodna dva. Pamučna presvlaka, premda nije isuviše izdržljiva, predstavlja odličan izbor za pse koji se pregrevaju u snu. Vuna je izuzetno meka i udobna, ali dugo se suši.
Najpopularniji materijali za punjenje kreveta su pamuk, memorijska pena, polifiber i kedrovo iverje. Pena se uglavnom smatra najkvalitetnijim punjenjem od navedenih – meka je, udobna je i ne gubi oblik vremenom. Polifiber mu je veoma sličan. Punjenje od kedrovog iverja može služiti kao otrov za insekte, zahvaljujući svom prijatnom mirisu. Jedini problem sa njim je što ne može da se pere, nego se mora menjati kada izgubi miris. Pamučno punjenje bi trebalo izbegavati. Iako je isprva čvrsto, vrlo brzo izubi tu čvrstoću i oblik.