preloader
pas-povodac

Pitate li se zašto psi jure automobile?

Koliko ste puta videli psa kako juri kola? Bilo da je domaći pas ili lutalica, na povocu ili ne, kad god automobil prolazi, pas poprimi taj zaluđen pogled, skoro poput instant-hipnoze, i pojuri ravno ka njemu lajući usput. Šta je uzrok tome?

Jednostavan odgovor leži u njihovom lovačkom instinktu. Prirodno je. Vide predmet u pokretu, bio to automobil, loptica, džoger u prolazu ili mačka, i moraju da ga jure. Reč je o razigranoj vežbi lovačkih sposobnosti nasleđenih od predaka. Isto važi i kad se kobajagi tuku s drugim psima. Budući da nije motivisano agresijom, ozbiljno ujedanje je retko i često ćete ih videti kako obaraju, skaču jedni na druge i povlače se. Sve je to složena igra “šugice”, podjednako namenjena vežbi i zabavi. Naravno, ovakvo ponašanje može imati još jedan uzrok. Neki psi to rade zbog pažnje – njihova ljudska publika ih često hrabri otvorenim smehom u toj bezumnoj trci. Psi tu reakciju doživljavaju kao oblik pozitivnog potkrepljenja, te stoga mogu pribeći ovoj igri isključivo da zabave svog vlasnika. Međutim, ta zabava može biti opasna.

Pas koji juri automobile na ulici može biti ozbiljno povređen, i neće ga nužno udariti auto koji juri, nego verovatnije onaj iza njega na putu.

Vozači se često iznenade i budu prisiljeni da naprave naglo, oštro skretanje kako bi ih zaobišli, što nije opasno samo po vašeg ljubimca, već i po ceo saobraćaj. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da se to spreči. Prvo, kada šetate psa ulicom, postarajte se da je na dovoljno čvrstom povocu. Zatim, nije dovoljno samo šetati ga redovno, pas mora imati dovoljno drugih oblika fizičke aktivnosti kako bi se “istrošio” – i to na odgovarajućim mestima, poput parka ili dvorišta.

Najzad, morate uhvatiti tačan trenutak u kome se okrene za automobilom i odmah mu skrenuti pažnju. Pozovite ga po imenu, dajte mu neku poslasticu ili pričajte sa njim, samo zadržite njegovu pažnju na sebi umesto na opasnom putu.